Gør videokameraet til din ven og vind dit publikums hjerter

Gør videokameraet til din ven og vind dit publikums hjerter

Påstand 1: Du har et kamera på dig i ca. 16 ud af døgnets 24 timer.

Påstand 2: Det kamera kan du få meget mere ud af. Især når du skal forberede oplæg og taler.

Når vi arbejder med præsentationsteknik (hint: det gør vi ret ofte) er kameraet et af vores vigtigste værktøjer, og dine præsentationer kan også få et solidt skub i den rigtige retning, hvis du lærer at bruge video rigtigt. Når du optager dig selv, får du noget uvurderlig data, som du kan bruge til både at forberede og evaluere dine oplæg og taler. Det kan virke skræmmende at trykke på ”rec”-knappen og se den røde lampe lyse, men hvis du vænner dig til at behandle din videodata rigtigt, kan du skabe stor værdi med den.

Brug for mere hjælp? Læs mere om vores kurser i retorik eller kontakt os i boxen ude til højre →

3 gode grunde til at bruge video, når du træner præsentationsteknik

Du får mulighed for at sætte dig nede blandt dit publikum

Selv om vi af og til hører om ”ud-af-kroppen”-oplevelser, er evnen til at se sig selv udefra en luksus, som de færreste har adgang til. Her kommer kameraet ind i billedet. Når man ser sig selv på video, opdager man et hav af ting, man normalt ikke ville skænke en tanke. Måske har du en tendens til at sluge slutningen af dine sætninger og glemme at artikulere tydeligt? Måske er dine pauser, som føles vildt lange for dig, slet ikke så lange for publikum? Måske er der en bevægelse med hænderne, som du bliver ved med at lave, som forstyrrer publikum – eller lige så vigtigt, måske er dit kropssprog ikke forstyrrende, selvom du troede det var tilfældet? Det finder du ud af, når du trykker ”play” og læner dig tilbage.

Du bliver tvunget til at folde dine argumenter ud

Dine argumenter kan være nok så skarpe inde i dit hoved, men når du skal sætte konkrete ord på dine budskaber, finder du ud af, om det så også er tilfældet for andre. Kameraet tvinger dig til at kondensere alt det tankegods, du rumsterer rundt med, ned i én skarp formulering, og jo flere gange du taler dig højt igennem et argument, jo tydeligere vil det stå for både dig selv og dit publikum.

Du bliver tryg ved din præsentation og kan slippe nervøsiteten

Selvom det kan virke skræmmende at bruge kameraet, kan det faktisk have den modsatte effekt på din performance, når du skal levere den reelle præsentation. Hvis du ved, at du har ordene i dig, og at du har arbejdet struktureret og intenst på at forberede din præsentation, er der meget større sandsynlighed for, at du kan levere den overbevisende. Så hvis du kæmper med nervøsitet er videokameraet en gave.

Brug for mere hjælp? Læs mere om vores kurser i retorik eller kontakt os i boxen ude til højre →

Hvordan kommer jeg så i gang?

  1. Find et tomt lokale
  2. Placer din computer på et bord og åbn en app på computeren, der kan optage video (Windows har en kamera-app, Mac har Photo Booth)
  3. Fold skærmen godt bagover, så kameraet rammer dig, når du står op
  4. Tryk på optag-knappen og kast dig ud i det
  5. Se din præsentation og notér, hvad du vil ændre
  6. Rinse-repeat til du er tilfreds.

Og husk nu: Videoen skal ikke være en hammer, du bruger til at slå dig selv oven i hovedet med – det skal være en arbejdstegning med alle dine byggeklodser, som du får mulighed for at nærstudere, finjustere, og sætte sammen til det helt rigtige produkt, når du rent faktisk skal holde talen eller levere oplægget.

Klar, parat, action!

Brug for mere hjælp? Læs mere om vores kurser i retorik eller kontakt os i boxen ude til højre →

3 tips til når du er kommet i gang

 

Husk at du dribler rundt på træningsbanen – ikke opvisningsbanen

Ja, det føles underligt at høre sin egen stemme igennem en mikrofon. Det synes langt de fleste. Ja, alle ens små særheder bliver udstillet og forstørret, når man filmer dem, og det kan være decideret smertefuldt at kigge på. Nej, det betyder ikke, at du skal lade være. Når du optager dig selv på video i din forberedelse, er det ekstremt vigtigt, at du fokuserer på processen – ikke produktet. Hvis du vælger at fokusere på alle de ting, der ikke fungerer, så mister redskabet sin værdi. Se videoen, notér, hvad du vil gøre anderledes næste gang, og send så videoen direkte i papirkurven. Den har allerede udtjent sit formål.

Slå lyden fra og få styr på dit kropssprog

Video kan være et stærkt redskab til at undersøge, om dit kropssprog støjer. Prøv at slå lyden fra din afspiller og sæt hastigheden op til det dobbelte, når du afspiller dit oplæg. Hvis du bliver ved med at vandre frem og tilbage, eller hvis du har en forstyrrende tendens til at klø dig i skægget, når du kommer i tvivl om, hvor du er nået til, opdager du det med det samme, når du ser dig selv i dobbelt tempo og uden lyd.

Fokuser på dine overgange

Et af de steder hvor oplægsholdere oftest mister deres publikum, er i overgangen mellem forskellige dele af oplægget. Som lytter kan man ikke se punktummer, linjeskift og underoverskrifter på samme måde, som man kan i en tekst. Derfor har oplægsholderen et særligt ansvar for at holde lytteren i hånden og guide dem igennem oplægget, og den bedste måde at gøre det på, er at træne overgangene i oplægget. Når du optager dig selv kan du prøve nogle forskellige overgange af og finde ud af hvilke, der passer bedst til den konkrete situation og din personlige stil.Kontakt os
close slider

Kontakt os