3 retoriske virkemidler

3 retoriske virkemidler

Retoriske virkemidler er en fællesbetegnelse for sproglige virkemidler, en taler eller skribent kan bruge til at (bevæge og) overbevise sine tilhørere eller læsere.

1) Sproglige virkemidler

Med sproget kan du sætte en stemning, slå noget fast, få folk til at klappe og huske dine ord. Med bogstavrim, gentagelse og rytme kan du bevæge dine modtagere. Med metaforer kan du låne en betydning. Med modsætningspar kan du sammenligne og fremhæve synspunkter. Med andre ord: samle og flytte stemmer. Tænk sproglige virkemidler som retorisk ammunition. Lige som dine argumenter og brug af appelformer.

Brug for mere hjælp? Læs mere om vores kurser i retorik eller kontakt os i boxen ude til højre →

2) Mundtlig fremførelse

Talen er skrevet, men hvordan fremsiger du dine ord? Med ironi eller følelse? Inddrager du dit publikum med spørgsmål? Og holder du pauser de rette steder? Når et afsnit er slut, et nyt skal begynde, eller du skal give dine ord særlig opmærksomhed? Det er en kunst af fremføre ord.

3) Tilpas dine sproglige virkemidler til situationen

Hvordan bidrager dine sproglige virkemidler til at etablere fællesskab med dine modtagere? Bruger du et ”vi”? Og hvordan appellerer dit ordvalg til læseren? Hvordan er dine modtagere stemt over for dit budskab, og hvilke er de rette ord? Skal din tale eller tekst være fyndig, følelsesladet eller afmålt? Ord motiverer, overbeviser og skaber adfærd. Så vælg dine med omhu, og udnyt de retoriske virkemidler.

Brug for mere hjælp? Læs mere om vores kurser i retorik eller kontakt os i boxen ude til højre →Kontakt os
close slider

Kontakt os